latinicaenglish
 
Данас је уторак, 18. јун 2024
Рождество Христово

Ко са послушношћу и смирењем приђе Господу Исусу Христу, тај неће никад више пожелети , да се одвоји од Њега.

Почетна вежбања регрута за војску Христову јесу вежбања у послушности и смирењу.

Са послушношћу и смирењем почиње нови свијет , нова твар, ново човечанство. Стари свет је погазио послушност према Богу и смирење пред Богом, и тиме је порушио мост између земље и неба. Духовна грађа  за обнобљење тога моста јесу, на првом месту, послушност и смирење.

Док је Адам био богат послушношћу и смирењем , дотле је он једва могао правити разлику између свога духа и духа Божијега, између своје воље и воље Божје, између својих мисли и мисли Божјих. Он није ништа могао ни осећати, ни хтети, ни мислити, што није било у Богу и од Бога. Као анђели Божји  тако је и Адам стајао у непосредној близини Бога, и из непосредне близине гледао је у праизвор светлости , мудрости и љубави. Није му било потребно палити  некакву своју свећу живећи у самоме сунцу. Његова свећа у сунцу нити би горела нити би светлила.

Но када је Адам прекршио послушност и изгубио смиреност – а то двоје увек једновремено се или губи или добија – тада је његово непосредно општење са Богом пресечено, мост порушен , и он је пао у страшну таму и мемлу, у којој је морао светлити себи својом свећом, коју му је ипак милост Божја дала онда када га је правда Божја истерала из раја. Тако је он не само почео правити разлику између себе и Бога , између воље своје и воље Божје, својих осећања и осећања Божјих , и својих мисли и мисли Божјих, - не само почео правити  и увиђати разлику , него је једва , овда-онда у часовима просветљења , могао запазити сличност своју са Богом.

Авај , у такав бездан био је сурван својом непослушношћу и гордошћу онај, који је првобитно био створен по образу и подобију саме Свете и Божанске Тројице. Авај, сви смо ми потомци Адамови, сви – ниски изданци из пања посеченог кедра , који се негда величанствено узвишавао  и вијао над свима створењима у Рају, ниски изданци обузети високим коровом сурове природе, која се као завеса спустила између нас и праизвора бесмртне љубави.

Погледајте само како , као на удар магичног штапа , непослушност и гордост  људског праоца наједанпут мењају  сву твар око њега , и он бива окружен читавом војском непослушних и погорђених.

Док је Адам био послушан и смирен перед својим Творцем , дотле је сва околина његова дисала послушношћу и смирењем. Но каква промена сцене  у једном тренутку! У тренутку Адамова пада , Адама окружују све само непослушни. Ту је покрај њега непослушна Ева. Ту је главни носилац непослушности и гордости  - дух непослушности, сатана. Ту је и сва природа, непослушна , збунтована и луда. Воће, које се до тада топило од сласти  у човековим устима, почиње га ударати својом горчином. Трава, која се као свила повијала под његовим ногама, почиње га грепсти као боца. Цвеће, које се радовало кад га цар њен мирише, почиње се оклопљавати трњем, да га одбије од себе. Зверови, који су се као јагањци умиљавали око њега, почињу налетати на њ са оштрим зубима , и очима пламтећим на њега. Све узима немиран и претећи став према Адаму. И најбогатији од све створене природе осетио се најсиромашнији. Пре тога обучен у славу архангелску , сада се осетио унижен, усамљен и –наг; тако наг, да је морао да позаима од природе одело својој наготи, и телесној и духовној. За своје тело почео је позаимати кожу од животиња и лишће од дрвећа а за свој дух почео је позаимати од свих ствари – од ствари! – знање и умење. Онај који је до тад пио са препуног извора живота , сада је био принуђен да ходи за стоком, да се сагиње у блато, и пије из стопа сточних , како при физичкој тако и при духовној жеђи.

Погледајте сада Господа Христа и Његову околину. Све сама послушност и смирење. Архангел Гаврил, преставник анђелске послушности и смирења; Дјева Марија –послушност и смирење; Јосиф – послушност и смирење; пастири – послушност и смирење , мудраци источни – послушност и смирење ; звезде небеске – послушност и смирење. Послушне буре, послушни ветрови, послушна земља и сунце, послушни људи, послушна стока, послушан и сам гроб. Све је послушно Сину Божјем, Новом Адаму, и све се смирава пред Њим, јер и Он је бескрајно послушан према Своме Оцу и смирен пред Овим.

 Овим ријечима наш нови златоуст, владика Николај описује пад човеков и стање прије доласка Христовог , које је било повод да се Христос роди и да  сиђе на земљу , да потражи изгубљену драхму  са Својим ликом и натписом. Да измири небо и земљу и поново отвори врата Раја за послушне и смирене, да Адама и Еву поново обуче свјетлост и врати их у њихово раније достојанство.Видите која је величина празника , велика љубав Божја, покрива грехе људи , доноси мир на земљу и тражи мир на земљи међу људима, да и ми једни другима опростимо.

Како владика Николај још каже:Божић је дан радости али и дан опомене. Доноси дарове али очекује уздарје. Главни су му дарови истина и љубав . Светлошћу истине обасјава свет , а топлином љубави греје срца људска. Као што ни физичка свјетлост , а и топлина не долазе од земље, него од сунца из велике и далеке висине, тако истина и љубав не ничу из земље, него долазе из небеске висине, из небеског царства Божјега. Без овога двога , истине и љубави , свако земаљско царство заснива се и одржава лажју и насиљем. Зато је Исус, као носилац и доносилац бечне истине и вечне љубави изјавио на суду пред пилатом: ,,Царство Моје није од овога свијета,“ т.ј. није царство лажи и насиља, него царство истине и  љубави.

Поклонимо се дакле данас Свемоћноме Господу нашем Исусу Христу , и са вером и љубављу запевајмо с анђелима  и пастирима :Слава Богу на висини , мир на земљи, међу људима добра воља.

Мир Божји – Христос се роди  - ваистину се роди!

Распоред БОЖИЋНИХ БОГОСЛУЖЕЊА
  • 06. јан - Налагање БАДЊАКА у 15ч. испред Манастира
  •  
  •  
  • 07. јан - БОЖИЋНА ЛИТУРГИЈА у поноћ
Распоред богослужења
  • Литургија:
  • Радним данима у 06 ч.
  • Недељом и празницима у 07:30 ч.
  • Јутрење: 05:00 ч.
  • Вечерње: 17:00 ч.
Манастир Бијела | Сва права задржана ©2015 | Продукција ИнфоБит